Olijfolie is gezond !

Mensen aan de Middellandse zee genieten volop van de voordelen die hun voedingsgewoonten en levenswijze met zich meebrengt. Ziekten als hart- en vaatziekten, kanker, maar ook allergieën en een simpele verkoudheid komen daar veel minder voor. Olijfolie, en dan met name de extra vierge, is één van de belangrijke factoren die daaraan bijdraagt.

 

Plantaardig: onverzadigd vet is beter

Olijfolie bestaat voor het overgrote deel uit enkelvoudig onverzadigd vet. Anders dan verzadigde vetten zorgen de vetzuren in onverzadigde vetten juist voor een verbetering van het cholesterolgehalte in het bloed. Olijfolie heeft ook de neiging om de slechte vetten in het lichaam als het ware op te lossen.

 

Een bron van vitamine E

Er zijn verschillende soorten vitaminen E. Voor de mens is α-tocoferol het meest bruikbaar en juist die vitamine E wordt in olijfolie gevonden. Vitamine E is, net als vitamine C en veel bioactieve stoffen, een antioxidant. De vitamine beschermt tegen oxidatieschade in alle cellen van ons lichaam en speelt een rol bij de celstofwisseling. Ook zijn er aanwijzingen dat α-tocoferol het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Bij verschillende soorten kanker is het positieve effect van vitamine E duidelijk aangetoond.

25 gram olijfolie bevat 50 % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E bij mannen en 62% bij vrouwen.

                                                    

Verminderd de slechte cholestrol

Het consumeren van olijfolie in plaats van dierlijke vetten of andere oliën vermindert het slechte LDL-cholesterol in het bloed en houdt het goede HDL-cholesterol op peil.


Bitter is gezond!

De gezondheidsaspecten van olijfolie vallen voor zo'n 99% terug op de polyfenolen, die olijfolie in geruime mate bevat en te herkennen zijn aan de bittere nasmaak. Polyfenolen zijn ook terug te vinden in wijn, cacao, thee, en verschillende groente en fruitsoorten. Dit stofje zorgt voor een ontstekingsremmende werking in je lichaam en gaat ontwikkeling van kankercellen tegen, verlaagt de bloeddruk, de cholesterol en de kans op Alzheimer.

 

Nog een cholesterol "down"!

Fytosterolen zijn plantaardige bioactieve stoffen die verwant zijn aan dierlijke sterolen, zoals cholesterol. Van fytosterol is echter aangetoond dat deze het cholesterol kunnen verlagen.

 

Goed voor je huid en je haar!

Stoffen in de olijfolie zijn goed voor de huid.  Dit is een van de redenen waarom het voor mensen met een droge huid of eczeem prettig kan zijn zichzelf in te smeren met olijfolie. Velen zien het ook als een ideaal zonnebrandmiddel. Olijfolie helpt ook om je haar gezond te houden.