Hoe lang bewaart olijfolie?

Hoe lang bewaart olijfolie?

De datum “best before” of in het Spaans “Consumir preferentemente antes del fin de” is een “bij voorkeur te gebruiken tot” of “THT-datum”.

Dit betekent dat het product kan verkocht worden en dat er bij het verstrijken van de datum geen probleem is met de consumptie.

Op deze site van het voedselagentschap lees je er meer over: http://www.favv.be/dagelijksleven/houdbaarheidsdata/vervaldata/

 

Hoe lang bewaren onze olijfoliën?

Ongeopend en koel, droog en in het donker zeker 3 jaar.

De meeste invloed op de houdbaarheid van de olijfolie hebben licht, lucht en warmte. Ze zorgen voor een snellere oxidatie en sneller verlies van smaak, geur en tenslotte het ranzig worden / bederven.

Een geopende fles zou je toch binnen de 6 maanden bij ideale bewaring best gebruiken. Ideale bewaring betekent dus niet in de warmte naast je kookfornuis laten staan, maar na gebruik op een koelere plaats zetten. De ongeopende flessen bewaar je best in een kelder of in elk geval ook koel en in het donker.

 

Waarom bewaart deze olijfolie zo lang? omdat:

  • al onze olijfolie is gemaakt van een vroege oogst, dus van “groene” olijven en met een snelle en koude verwerking. Dat garandeert een zeer lage zuurgraad, rond de 0,1 à 0,2, dus veel lager dan de toegelaten 0,8 voor Extra Vierge. Dit betekent dat de olie veel stabieler is van structuur waardoor een langere bewaartermijn mogelijk is en stabieler is bij verwarming (want ja inderdaad al onze producten zijn ook perfect geschikt om te verwarmen tot 180°)
  • al onze oliën gefilterd zijn: niet gefilterde olijfolie heeft altijd (hoe microscopisch klein ook) residuen die zorgen voor vervuiling en mindere stabiliteit bij bewaren en warm gebruik
  • al onze olie in donker glas, blik of Bag in Box geleverd wordt wat de ideale vormen zijn voor bewaring. We leveren ook PET voor grootverbruikers.

 

Waarom dan toch een datum?

Een datum is nodig om toch minstens een indicatie te hebben. Er is geen Europese norm voor hoe lang olijfolie kan gebruikt worden. Het is aan de producent dit te beoordelen. We zien dan ook veel verschillen bij onze producenten. Sommigen geven een garantie van kwaliteit van 2 jaar te tellen vanaf de verwerking, anderen vanaf  het bottelen op de fles (wat soms 6 maanden na de verwerking kan zijn), en sommigen beperken hun datum tot 1,5 jaar. Je merkt, heel wat verschillen. Dit is wettelijk perfect toegelaten bij een THT datum dat de producent aangeeft tot wanneer hij denkt dat zijn product optimaal is. Maar je ziet hoe relatief die inschatting is.

We hebben hier in onze zaak al verschillende keren geproefd van geopende en gesloten flessen, lange tijd na de datum. We stellen telkens vast dat de producten zeer stabiel zijn en hoogstens wat aroma verliezen (bij geopende flessen) maar met gemak ver boven de op het etiket aangebrachte datum gaan voor gesloten flessen.

Wij als sommeliers zijn eigenlijk voorstander het vermelden van het oogstmoment (oktober- november / vroege oogst = groene olijven), de zuurgraad en gefilterd of niet. Deze zijn een veel betere indicatie van kwaliteit en daaraan heb je meer dan een “bij voorkeur-datum”. Het zijn voor ons wel criteria om onze producten te selecteren. In onze webshop staat er in de infofiche bij elk product dan ook het oogstjaar en de THT datum vermeld.

Het is op basis van deze strenge selectie en dus kwaliteit van onze olie en onze ervaring van proeven dat we verzekeren zoals hoger aangehaald, dat een fles 3 jaar goed blijft. Gaat er nu geen enkel minimaal smaakverschil zijn t.a.v. een pas gebottelde fles? Ja, maar dan heb je al veel ervaring in het proeven nodig en een gevoelig smaakpallet om dat verschil eruit te halen.

Het zal duidelijk zijn dat ook al onze eindeloten dezelfde kwaliteit bieden. Aarzel niet en profiteer daarom van de aanbiedingen: bestel hier. Kortingen tot 50 %.